Hur går det för vårt Kallis?

För exakt ett år sedan fick vi bygglov beviljat! Yeeeahh, vilken dag det var! Det blev mycket eufori i gänget och det kändes suveränt med ett konkret underlag som gjorde att vi kunde börja planera på riktigt.

Vi fortsatte dialogen med olika målgrupper som t.ex. 60-plussare, HBTQI-personer eller bastunördar, för att få med synpunkter kring Kallis detaljutformning utifrån olika perspektiv.

I höstas körde vi vår första crowdfundingkampanj. Vi samlade in drygt 115 000 kr tack vare 253 individer som alla bidrog med belopp i olika storlek. Samtidigt fick vi godkänt bidrag från Region Jämtland Härjedalen, E Livén Stiftelse och Förening Gamla Östersund vilket gjorde det möjligt att fortsätta processen. Nyligen fick vi klart med ytterligare en finansiär 🎉 Mer om detta berättar vi senare i sommar.

Tack vare alla finansiärer har vi kunnat göra viktiga undersökningar som vi behöver för att komma igång med bygget.

I januari gjorde vi en geoteknisk undersökning som visade bra resultat och goda förutsättningar för bygget på ön mellan Frösön och Östersund.

Vår byggprojektledare Katja Svanberg har tillsammans med Kallis bygg- och designgäng börjat skissa på en samarbetsmodell för ett rimligt upplägg kring entreprenaden. Vi har tittat på olika möjligheter när det gäller materialval och börjat forma Kallis hållbarhetsprofil samt kalkyl och tidsplan.

Utöver bygglovet krävs det ytterligare formella beslut för att kunna bygga på ön vilket bedöms vara en offentlig plats inom detaljplanen. Vi fick lära oss att enligt ordningslagen är det Polismyndigheten som ska göra en bedömning om huruvida det är frågan om att använda platsen på ett sätt som stämmer överens med det ändamål som platsen upplåtits för. Därför fick vi göra en polisansökan om tillstånd för att använda offentlig plats. Polisen bedömer att det inte behövs tillstånd, dvs polismyndigheten har i remissförfarandet med Östersunds kommun bedömt att uppförande av ett kallbadhus på den plats som är aktuell (lilla ön mellan Frösön och Östersund) följer gällande detaljplan. Nu väntar vi på besked från tjänstemännen gällande nästa steg för att få till det efterlängtade och avgörande arrendeavtalet. När det är på plats är det full fart framåt.


Vill du dyka ner i intressant fakta och forskning kring kallbadande och dess platser för gemenskap? Vi har sammanställt intressant läsning för varma sommardagar.

Populärrapport från förstudien

Under en förstudie har vi samlat resultat som ger oss underlag för att bygga Storsjöns Kallbadhus. Vad säger forskning kring kallbadande och dess platser för gemenskap, rekreation och vardagskultur? Vilka arbetssätt kan främja medborgarengagemang och åt vilket håll går trender inom resebranschen, stadsutveckling och folkhälsa? Hela dokumentet hittar du här.

Förstudien genomfördes mellan augusti 2023 och april 2024 och är finansierat av föreningen tillsammans med Region Jämtland Härjedalen, Häradsskrivare E Livéns stiftelse och Interreg Sverige Norge projektet Samspel 63.

Föregående
Föregående

Poddavsnitt nr. 2

Nästa
Nästa

Kallis är med podcast