Östersund kan bli forskningsbas

Nu pratas det en hel del om att forskning inte visar mycket effekter i kroppen vid kallbadandet. Hur viktigt är det egentligen vad forskning säger när vi själva känner att vi mår bra av kallbadandet?

P4 Jämtland blev nyfiken på hur vi tänker kring senaste nyheter kopplat till kallbadforskning och intervjuade vår ordförande Jenny Sandström.

🎙️ Intervjun kan du lyssna här vid 02:42:34

Den forskning som har gjorts hittills har ofta gjorts med en relativt liten grupp av badare och man kan inte utifrån dessa studier säga om det har signifikanta effekter eller ej. Det behövs flera studier och vi vill jobba för att Östersunds kallbadhus kan bli en nod för framtidens studier. Det är viktigt och intressant med forskning som visar potentialen med platser som gör samhället gladare och piggare.

Något som är fantastiskt är att många hittar glädje i det gemensamma kallbadandet och upplever positiva hälsoeffekter. Facebookgruppen Vinterbad i Östersund har förenat många kallbadare under senaste åren. Gruppen skapades för att underlätta skapa trygghet för kallbad i stan genom att hitta badkompisar och gemenskap. Det badas nästan varje dag och Fredrik Nilsson, administratör till fb gruppen, är en av eldstjärnorna som håller i regelbundna badträff med bastu under vinterhalvåret i Surfbukten.

Fredrik började kallbada för runt 4 år sedan när en kollega övertygade honom till att följa med.

🎙️Lyssna på Fredriks intervju i P4 Jämtland vad han jämför kallbad med 💛

Fredrik som njuter av ett kalldopp. © Daniel Penot


Föregående
Föregående

Månadens mysigaste måndag

Nästa
Nästa

Sittunderlag till våra första 150 crowdfundare