Bygglovsansökan är inskickat

Vilken milstolpe i Kallis historia! Tanken att bygga ett kallbadhus i Östersund har bakats under ett antal år nu och väldigt många har varit inblandade från dag 1 och det blir bara mer och mer! Vi känner oss mycket stolta över hur engagemanget och kraften som har samlats under de senaste åren nu mynnar ut i en slutlig bygglovsansökan.

En viktig del i arbetsprocessen har varit att medborgarna haft möjlighet att aktivt delta i utformning av Östersund nya Kallbadhus. Vi har haft löpande dialoger och ett fint samarbete med statsarkitekt Maria Boberg med kollegor på Östersunds kommun, bollat idéer och tankar med kloka experter med alla möjliga expertis och haft härliga samtal under de otaliga lunchdopp nere i Surfbukten. Vi bjudit in olika målgrupper till pizzaluncher och workshopar och suttit i massor med digitala och fysiska möten med våra arkitekter som utifrån medborgarnas synpunkter och Kallis värdegrund format bygglovsritningarna.

Förslag på hur Kallis skulle kunna se ut. Visualisering från bygglovsansökan. © Marcus Abrahamsson

Vad händer nu?

Vi har fått en första återkoppling från kommunen och håller nu på med att jobba vidare med byggnadens utformning.

- Med det läget som kallbadhuset ska ha så blir det ju en signaturbyggnad för staden som kommer ingå i dess identitet. Jättekul för oss arkitekter såklart, men det blir galet många skisser innan man är nöjd, säger Marcus Abrahamsson, som leder Kallis arkitektteam. (ÖP, 19 september 2022)


Dels vill vi skapa en mer inbjudande, varm känsla. Byggnaden som den ser ut nu verkas att utstråla en viss avstängdhet vilket inte alls är vår avsikt. Vår ambition är att skapa en plats där alla känner sig välkommen, en plats som är lockande och hemtrevligt. Under processens gång har vi fokuserad mycket på planlösningen och hur besökarflödet ska se ut för att möta Kallis filosofi. Det är många faktorer som vi vill ta hänsyn till som t.ex. skapa en miljö som tillåter det goda samtalet samtidigt som vi vill ge utrymme för intimitet när det kommer till nakenbad. Tillgänglighet och könsrelaterade frågor är andra viktiga punkter vi har tagit med i utformning av planlösning.

Nu försöker vi att få dessa parametrar även återspeglas i yttre delen av byggnaden. Som Marcus sa, det kommer bli en hel del med skisser tills vi har rådd Kallis i hamn 😊

Kallis ska vara stans nya vardagsrum där det finns plats för det goda samtalet. Visualisering från bygglovsansökan. ©Marcus Abrahamsson

Föregående
Föregående

Sustainable Outdoor Östersund

Nästa
Nästa

Det finslipas på Kallbadhusets planlösning