Badtips

Här kommer några tips till dig som vill komma igång med kallbad.

  1. Det viktigaste när du badar kallt är att bada i sällskap med andra. Om olyckan är framme så kan du få hjälp. Den/de personer du har med dig behöver inte bada, men det är trevligt om ni delar den upplevelsen. 

  2. Håll händerna över vattenytan så håller du kroppen varmare. I fingrarna har du många små blodkärl, kapillärer, dit blodflödet stängs ned när kroppen prioriterar att värma de inre organen. Handlederna hjälper kroppen att reglera värme och kyla. Det är därför det är skönt med handledsvärmare när det är kallt ute.

  3. Neoprenskor eller ett par tjocka ullstrumpor skyddar dina fötter från kylan. Det gör det mycket lättare också att gå på isigt eller kallt terräng.

  4. Genom att blöta ansiktet förbereder du kroppen inför det kalla badet. 

  5. Ett sittunderlag som du står på när du byter om är skönt för fötterna när underlaget är kallt. Kroppen hålls också varmare när kylan inte kommer in via fötterna.

  6. En varm mössa på huvudet håller kroppen varm i badet. Visste du att kroppen strävar efter att hålla 37°C och när vi kyls ned så drar blodkärl ihop sig så att det största blodflödet går till vitala organ som hjärna, hjärta och lungor. I hjärnan finns det inga blodkärl som drar ihop sig vilket gör att det är där som den största värmeförlusten sker.

Känner du att du behöver lite mer inspiration för ditt nästa dopp så spana in på vår sida Varför Kallbada där vi samlar vad forskningen säger.

Föregående
Föregående

Workshop med arkitekter

Nästa
Nästa

Hur ser ditt dröm-kallbadhus ut?