Storsjöns Kallbadhus

View Original

Östersund visar vägen framåt för folkrörelsen

Kommunstyrelsen har haft sammanträde igår och beslutat att Östersunds kommun ska kunna utforma ett arrendeavtal för Storsjöns Kallbadhus. Beslutet känns viktigt och symboliserar att Östersund tror och satsar på initiativ som kommer från en stark folkrörelse.

“Det blir grymt läckert och ett lyft för Badhusparken och det blir ett landmärke för Östersund. Det blir kort och gott skitsnyggt”, säger kommunstyrelsens ordförande, Niklas Daoson (S) till LT på tisdagen.

Att merparten av politiken tror och satsar på engagemanget som finns bakom initiativet, visar vägen framåt för ett Östersund där vi alla kan vara med och bidra till att forma en attraktiv stad.

“Vi tycker att den här föreningen har jobbat väldigt seriöst under lång tid med att ta fram ett förslag till ett kallbadhus. Jag tror att det skulle vara en fantastisk tillgång för kommunen att ha ett kallbadhus på den här platsen”, lyfter Kommunalrådet Effie Kourlos (C).

Kommunledningsförvaltningens tjänstemannaförslag var att avslå förfrågan om upplåtelse av arrendeavtal för kallbadhus på ön. Yttrande från juridik och säkerhet var dock positiv. Deras slutsats är “att kommunen får arrendera ut marken till föreningen av ett kallbadhus eftersom platsen då används för ett sådant ändamål som den upplåtits för.” Den bedömningen grundar sig på ett tidigare myndighetsbeslut från polisen som menar att kallbadhuset faktist ryms i den befintliga detaljplanen. (vi har tidigare skrivit om det här)


Utöver att ha fått bygglov i juni 2023, är arrendet en ytterligare viktig pusselbit för att vi ska kunna realisera bygget!

Vi säger heja samarbete och skålar för ett steg framåt!